Selimut Lempeng

Category: By Mohd Nurishaq Mohd Fauzi
Di sebuah kampung, area2 ceruk, jauh dari kawasan bangi, tinggallah seorang ibu tunggal bersama seorang anak gadis tersayang. Mereka hidup bersama, meniti perjalanan hidup yang serba kekurangan. Kais pagi, makan pagi, kais petang simpan utk mkn malam. Hari2 makan lempeng. Lempeng dan lempeng. Hatta muka pun dah serupa lempeng.



Si anak gadis ni, seorang yg xsuka kurang suka buat kerja. Ckit pun xnk tolong emaknya. Apa2 kerja pun emak jugak yg buat. Xlarat sikit, di-pass-nya kepada emak. Jaga badan, kot2 ad orang nk masuk meminang dalam jangka masa yang terdekat ni. Nak dijadikan cerita, pada suatu hari, bekalan kayu api dh abes. Si ibu sangat susah hati. klau g cari kayu api, need at least 2 minggu msuk hutan. N den, ni si anak nk makan apa? masak pun xreti kurang mahir.

Si anak ni xnk bangun, nk baring je. Lalu, si emak pun dapat idea, kmudian dibuatnya lempeng besar2, saiz selimut. Nnt, senangla si anak gadis ni nk makan. Xyah bangun. Baring je, sambil dicubit sikit2 lempeng yang dibuat mcm selimut. Bila lapar, dicubit sikit selimut lempeng tu untuk si anak makan. N den, si emak pun kuar g cari kayu api di dalam hutan. Cerdik si emak, lempeng tu cukup2 untuk 2 minggu. Lapang dada si emak, senang hati. Tersenyum puas.

2 minggu sudah berlalu, kemudian si emak pun pulanglah bersama bekalan kayu apinya. Terkejut bukan kepalang, anaknya dah mati. Kelaparan. Eh, xkanlah dah salah bajet?? xckup lempeng ke? Di kaki anaknya masih ada baki lempeng yang belum dimakan. Menyayat hati, anaknya mati dalam keadaan tangan menghulur ke kaki..berusaha mencapai baki lempeng yang tidak kesampaian.

So, kesimpulannya?..

Fikir2lah sendiri. Afala tatafakkaruun?


 

2 comments so far.

  1. x payah tau r sape ak ni. ku hamba Allah August 11, 2009 at 9:55 PM
    ana la afham 'ani maksud hazihi siroh
  2. .:: ISHAQ ::. August 12, 2009 at 3:09 AM
    "Dari hamba Allah" >to> "x payah tau r sape ak ni. ku hamba Allah"

    Salam... uit, xpe2, its ok ^_^ cite ni nampak bersahaja kn. Klau kte just go through, n lebelkan cite ni cite lawak je, we are actually wrong.. Got it? hi2. But it really contain a lot of scenarios yg berlaku `asar ni. REALITI.. Cite ni ad banyak dimensi persoalan, dan bley dibaca dari pelbagai perspektif. SOSIAL>LIFE STYLE>POLITIK>GERAK KERJA>EKONOMI and SO ON! nmpak x? ^_^ nasihat sy, jgn jadi budak kecil.. Think out of the box.

    wallahu ta`ala a`lam~
    wasalam~

    em, by the way, i know who u r..hehe

Something to say?